Om mig

Påhl RuinJag har varit journalist sedan sommaren 1988 då jag hade mitt första vikariat på Norra Skåne i Hässleholm. Dessförinnan hade jag tagit en fil-kand-examen med statsvetenskap som huvudämne.

Jag fortsatte som reporter på Kristianstadsbladet och Sydsvenskan och som frilans i New York 1989-90. 1994 fick jag anställning på Kommunaktuellt som reporter och två år arbetade jag också som tidningens nyhetschef under 1990-talet. 1998-2002 var jag stringer i Tokyo för Dagens Nyheter. Därefter arbetade jag som reporter på Kommunaktuellts efterföljare Dagens Samhälle (bildad 2004). Jag var också tidningens EU-reporter på deltid, baserad i Wien 2008-2011.

Hösten 2011 flyttade jag med familjen till Vilnius där hustrun var Sveriges ambassadör. Därifrån skrev jag för ett flertal redaktioner med huvudsakligt fokus på den politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen i Baltikum (främst Litauen) och Vitryssland.

Sedan september 2016 fortsätter jag min frilansverksamhet med Stockholm som bas och skriver inom ett brett spektrum av samhällsfrågor med särskilt fokus på skola, utbildning, integration, vård och omsorg, demokrati och mänskliga rättigheter.