Finns hopp om ryska medier

1 april, 2015 / En kommentar

Ryska statskontrollerade medier har varit ruskigt skickliga på att föra ut sina lögnaktiga budskap  om Ukraina och om västvärldens inringning av Ryssland. RT (tidigare Russia Today) kan verka skrattretande i sina spekulativa teorier om allt från nedskjutningen av den malaysiska planet över Ukraina till nazismen utbredning i Baltikum. Men sändningarna gör att tittarna blir osäkra på vad som egentligen stämmer och slutar lita på något alls som de ser och hör. Jag möter ofta den attityden när jag reser i forna Sovjetunionen. Skälet till att så många människor ändå väljer att följa dessa nyhetssändningar, trots att de egentligen inte litar på dem, är intressant och mindre ofta diskuterad: den ryska populärkulturens stora makt. Väldigt många ryssar och andra folkgrupper som växte upp i Sovjet bänkar sig framför TV-apparaterna för att se sina favoritartister och favoritserier. Och av bara farten få de del av Moskvas propaganda i nyhetssändningarna som ligger insprängda mellan nöjesprogrammen. Att få rysktalande människor att byta till andra kanaler är väldigt svårt, de baltiska länderna har försökt med nyhetsprogram på ryska men ännu så länge med väldigt få tittare. I Baltikum produceras också nyheter av oberoende ryska journalister som inte längre kunnat verka fritt i Ryssland. Några av dem finns på sajten Meduza.io. Förhoppningen är att fler rysktalande ska hitta till deras artiklar. Nyligen skrev jag en krönika om dessa journalisters beundransvärda kamp.

En kommentar till “Finns hopp om ryska medier”

  1. Åke forsström skriver:

    Jag lyssnade på din krönika i dag i P1.
    Man skulle kunna vända på tolkningen av det du kallar ryskt mediekrig och säga att i SR-P1 och alla andra svenska medier pågår varje dag antiryska program och antirysk propaganda. Om man lyssnar på Maria Persson Lövgren, Fredrik Wadström med flera så undrar i varje fall jag vad som är avsikten. I vissa kretsar förstår man nog varför, tex när det gäller försvarsindustrin (tex ubåtar, Nato-inträde mm), men i övrigt.
    Det liknar mest hets mot folkgrupp.
    När det gäller medieutbudet i Sverige är det exakt så som du säger att det är i Baltikum fast tvärtom-Amerikansk propaganda till 100%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *